top of page

Kopenhageni Grundtvig´i kirik - kummardus Taani disanipärandile.

Grundtvig´i kirik Kopenhagenis

Foto: Pinterest


Kirik sai nime tuntud taani filosoofi ja poeedi, taani hümni autori, Nikolai Frederik Severin Grundtvigi auks. Grundtvig´i kirik on erinevate arhitektuuristiilide süntees.

Arhitekt Peder Vilhelm Jensen-Klint (1853 - 1930) uuris hoolega Taani maakirikute arhitektuuri ja ehitisi mujal maailmas ning võttis aluseks Taani traditsioonilised maakirikud. Kirikut ehitati 1921-1940. Peale isa surma võttis kiriku valmimise eest vastutuse tema poeg, arhitekt ja tootedisainer Kaare Klint (1888-1954).


Gootistiili mastaapsete proportsioonide tasakaalustamiseks kasutati kiriku ehitusmaterjaliks traditsioonilist Taani kollast tellist. Ehituseks kulus üle 6 miljoni kivi. Kirik seisab keset elamurajooni, mille hooned samuti kollasest tellisest. Kiriku tagasihoidliku minimalistliku interjööri ainsaks ehteks on selle kollased seinad. Kollane värv sümboliseerib päikesetõusu, ka spirituaalselt. Ning tõepoolest, kiriku interjöör tundub avanevat ja sirutuvat päikese poole.


Kaare Klint, moodsa taani mööblidisaini rajaja

Tänane maailm tunneb Kaare Klint´i, kui Taani kaasaegse mööblidisaini isa. K. Klint kuulus Taani Kuningliku Kunsti ja Mööbli Akadeemia rajajate hulka (1923. a) ja oli selle professor. Tema õpilasteks olid mitmed tuntud taani disainerid: H. J. Wegner, B. Mogensen jne.


Kaare Klint´i poolt spetsiaalselt Grundtvig´i kiriku jaoks disainitud toolidest "Church" on kujunenud taani mööblidisaini klassika. Shaker-stiilis kiiktoolist vaimustunud Kaare Klint oli inspiratsiooni leidnud kohalikus disainimuuseumis. Pabernöörist punutud istmed ning pöögi- ja tammepuust korpus on nii mõnegi tänapäevase taani disaineri inspiratsiooniallikaks.


Grundtvig´i kiriku toolid Curch on osa taani disainiklassikast.

Professor K. Klint´i mõju Taani mööblidisaini ajaloole oli ulatuslikult uuenduslik. Ta nõudis selgeid ja loogilisi struktuure, millel pole midagi pealiskaudset - ainult ausad, puhtad jooned, parimad materjalid ja autentne viimistlus.


Viimased postitused
bottom of page