top of page

Akrobaat töölaual


Acrobat lamp, mille disaineriks on Marc Venot, valiti võitjaks "German Design Award 2017" valgustuse kategoorias.

Saksa Disaini Auhind on kõrgelt tunnustatud rahvusvahelise disainikonkursi auhind, mis avastab, tutvustab ja tunnustab unikaalseid disaini talente. Meil on hea meel ja oleme uhked selle tunnustuse eest Acrobat lambile, kui ühele kaheksateistkümnest võitjast "valgustuse" kategoorias.

Me kohtusime Marc'iga tema ilusas Pariisi stuudios, et õnnitleda teda auhinna puhul ning rääkida põhjalikumalt tema disainist Normann Copenhagen'ile.

VÕIDUTÖÖ Prantsuse disainer Marc Venot on loonud innovaatilise lambi kus valgusallikat on võimalik paigutada pea igasse vertikaal ja horisontaalasendisse. Mängleva, sõbraliku ja futuristlike

tunnetusega Acrobat on pikkliku kujuga laualamp.

Selle läbipaistev eesosa on matt viimistlusega, mis võimaldab lambil levitada pehmet hajutatud valgust. Minimalistlik ja intelligentne disain võimaldab teil kasutada seda nii otsese kui ka kaudse valgustuse jaoks ning seeläbi aitab ideaalselt luua rahuliku ja hubase õhkkonna ruumis töötades või lugedes.

Acrobat suudab võtta peaaegu kõik välja mõeldavad positsioonid.

Acrobat lamp koosneb kahest osast: väga stabiilsest koonusekujulisest alusest ja piklikust LED valgusallikast, mis on asetatud koonusele ja neid hoiab koos ainult magnet. See võimaldab teil lambiga mängida, lasta sellel võtta peaaegu maagilisi positsioone, mis võivad üllatada ja olla väljakutseks tradistioonilistele reguleeritavatele lampidele. SAAGE TUTTAVAKS DISAINER MARC VENOT

Acrobat lambi disainer Marc Venot on Prantsuse tööstusdisainer ning ta on lummatud maagilisest ja ootamatust kujundusest. Oma karjääri algusaastatel sai ta kõrghariduse füüsika erialal, kuid otsustas siis vahetada suunda. 2004. aastal sai ta kõrghariduse tööstusdisaini erialal ning nüüd suudab ta ühendada mõlema eriala teadmised oma disainis. Disainer väärtustab disainis lihtsat ja minimalistliku välimust, ning funktsionaalsus on see, mis paneb kasutajad üllatuma.

See on sul kena stuudio, Marc!

Oleme kohas nimega Belleville, mis on kosmopoliitne ja elav koht Pariisis koos rohke energiaga. Meil on kuus iseseisvat ja loomingulist poissi siin stuudios. Minu jaoks on väga oluline jagada ja arutada ideid teiste loovate inimestega, kes mind ümbritsevad, lisaks sellele mängime me palju ping-pongi.

Räägi meile Acrobat'ist.

Akrobaat on keegi, kes saab teha erakorralisi asju kaotamata tasakaalu. Vaatajale tundub, et ta võib komistada igal ajahetkel, kuid ta ei tee seda. Ta mängib gravitatsiooniga, lummates ja üllatades vaatlejat. Just sellist mõju tahtsin ma luua selle lambiga. Minu suurim lootus on, et kasutaja saab kogeda sama vaimustus ning tunnetab ja mõistab lampi.

Mis oli Sulle inspiratsiooniks?

Ma otsisin viis saavutamaks iga suunalist laualampi ilma mehaanilise ühenduseta. Tahtsin leida maagilise žesti, intelligentse ja piiranguteta. Ühte valgusallikat, delikaatselt paigutatud pehmele alusele. Alates ajast, mil ma olin väike, olen alati olnud lummatud magnetitest ja maagiast mille nad võivad tekitada, trotsides seadusi meie loomulikus tajus. Uue põlvkonna nn Neodynium magnetitel on tõmbejõud, mille lamp toetub, palju tugevam. Idee sellisest lambist tuli mulle kui ma mängisin seda tüüpi väga tugevate magnetitega.

Algsed visandid lambist:

Milline oli kõige suurem väljakutse, leidmaks lambile kõige õigem disain?

Arendades esialgset kontseptsiooni läbisin ma pika rea manuaalseid teste. Mul oli tarvis leida õige geomeetria. Õppida, kuidas reguleerida jõud kahe magneti vahel, nii et nende mõju koos oleks efektiivne, võimaldamaks lambil lihtsa vaevaga libiseda oma alusel ja muidugi leida õige LED allikas. See oli üsna pikk protsess, kuid ma ei ole kunagi kahelnud selle teostatavuses. Kui need etapid olid määratletud, ehitasin ma prototüübi 3D prinditud osaga ja õigete magnetitega ning esitlesin seda Normann Copenhagen'ile.

Katsetused, kuidas tasakaalustada magneti jõudu lambi kujuga:

Kas sa oskad seletada lambi peamisi iseärasusi?

Mõnes mõttes on selle lambi disain ennast ise õigustanud. Selle pikk kuju on tee magnetpallini valge hajuti sees, mis on määratletud sellel konkreetsel joonisel. Lõppude lõpuks on see kerge kast, mis sisaldab maagilist palli. Sellise erilise vormiga saab valgusti võtta kõik võimalikke suundi, täiuslikust vertikaalasendst täiusliku horisontaalasendisse. Ma armastan, kui objekt on kujundatud eelkõige oma kasutamise järgi. Sageli annab see tootele eridisaini, mida pole varem nähtud. Mida tähendab sinu jaoks võita 'German Design Award' oma loomingule?

Alati on hea meel, kui žürii, mis koosneb disaini ekspertidest, otsustab premeerida toodet, mille oled kujundanud. Ma olen väga liigutatud, et žürii oli vastuvõtlik selle lambi disainile ja ma loodan, et neil on väga lõbus sellega mängida. See on toode, mida on vaja reaalselt puudutada, et mõista selle potentsiaali. Milline Acrobat lambi asend meeldib sulle kõige enam?

See sõltub sellest, kus ja miks ma seda kasutan. Magamistoas näiteks, on väga tark panna see täiesti sirgelt seina lähedale, mis loob väga pehme ja mugava valguse lugemiseks. Oma laual armastan ma kasutada seda horisontaalasendis, et näha selgemalt kui ma otsustan materjalide või värvi osas mõne projektiga seonduvalt. Valgus on väga puhas ja sulle ei paista valgus otse silma.

Mis paelub sind valgustuses?

Ma armastan lampe joonistada! Valgusega mängimine annab mulle tõelise rõõmu. Valgus on tõeliselt fantastiline materjal millega töötada, sest sa ei projekteeri valgust, vaid objekti mis võimaldab sul toota valgust. Võimalused ümber loodud valguse on tõeliselt huvitavad, millele mõelda ja mida ette kujutada.

LED-tehnoloogia valmidus kujutab endast tõelist pöördepunkti valgustite disaini ajaloos: valgus pole kunagi tarbinud nii vähe energiat ega loodud nii vähe soojust. Tänasel päeval võib valgusti olla väga lähedane inimese kehale, ilma igasuguse riskita. See on tohutu võimalus disaineritele, omades võimalust ümber mõelda valgus nende uute elementidega. LED aitab mul kujundada targema, interaktiivsema, kasulikuma ja lihtsama toote ning see vastab minu soovile kasutajasõbralikust, arusaadavast ja empaatilisest disainist. Kes on sinu lemmik disainer?

Mul on palju disaini kangelasi nagu näiteks: Joseph Hoffmann, Eileen Gray, Jean Prouvé, Dieter Rams, Gino Sarfatti, Ray and Charles Eames, Hans Wegner, Nana Ditzel, Alvar Aalto and James Irvine. Aga kindlasti on minu lemmik disaineriks Achille Castiglioni! Minu pisipoja nimi on Achille.

Achille Venot'il on oma ettekujutus millega isa lambi disain sarnaneb.

Milline on sinu lemmik disaini ese, mida kasutad oma igapäevaelus?

Rohkem kui kümme aastat on mul elutoas olnud kuulus seinalamp 265 FLOS'ilt, mis on disainitud Paolo Rizzatto poolt 1973 aastal. See on fantastiline lamp. See paneb imestama iga kord, kui ma seda kasutan.

Kus on sinu lemmik koht olemaks loominguline?

Mul on vana väike bike aastast 1974, mille ma täielikult renoveerisin(Honda CL125S1), ma sõidan sellega tööle igal hommikul läbi Pariisi tänavate, ning tihti tulevad selle igapäevase nauditava sõidu ajal mu pähe mõned head ideed.

Marc Venot koos pojaga oma Hondal, mis on aastast 1974.

Saksa Disaini Auhind antakse silmapaistvale tootedisainile, mis on tõeliseks uueks murranguks rahvusvahelisel disaini maastikul. Ainult nõukogu poolt määratud kujundused võetakse arutellu, mille järel žürii, mis koosneb rahvusvahelistest ekspertidest erinevatelt valdkondadelt maailma disainis, valib võitjad.

Olles saanud Saksa Disaini Auhinna meie Tap toolile, Form toolile, Era lounge toolile ja Geo kollektsioonile oleme me väga elevil, et oleme saanud tunnustuse Saksa Disaini Nõukogu poolt veel ühel korral Marc Venot’i disainitud Acrobat lambile.

Auhinna tseremoonia kõikidele auhinna võitjatele toimub Ambinete rahvusvahelise sisustusmessi raames Frankfurdis 2017 aasta veebruaris.

Viimased postitused
bottom of page