top of page

Martindale ja muud tegurid ehk mida peaksime teadma mööblikangast valides.


Pehme mööbli valik on alati keeruline protsess, kuna hõlmab lisaks värvivalikule ka muid olulisi tegureid. KROMO salongis pakutav pehme mööbel valmistatakse eritellimusena vastavalt kliendi soovile ja vajadusele. Teeme valiku pisut kergemaks ja toome välja mõned olulised aspektid, mis kergendavad otsustamist. Et tulemus saaks kvaliteetne ja kauakestev, on paar terminit, millele peab kindlasti tähelepanu pöörama.

Salapärane Martindale ...

Värvitooni, disaini ja stiili kõrval on paar olulisemat ja praktilisemat punkti, millest peaksid teadlik olema. Tähtsaim neist on Martindale. Martindale on termin, mis kirjeldab kanga tugevust ja kestvust. Selle jaoks korraldatakse rahvusvahelistele standarditele vastav test, mille käigus katsetatakse tekstiili või ka nahkmaterjali erinevaid omadusi. Mida kõrgem on number Martindale skaalal, seda tugevam ja vastupidavam on kangas.

See tähendab, et testitav materjal on läbinud katsetes erinevad abrasioonitestid ning on tootmisprotsessis saavutanud kindla tugevusastme hõõrdumise, kulumise, venimise jne vastu.


Kvaliteetne kattematerjal võiks olla vähemalt 20.000 Martindale. Mida kõrgem number, seda vastupidavam kangas, mis tähendab, et selline kattematerjal sobib ka avalikesse ruumidesse.


UV- ehk valguskindlus

Uue diivani tahame ikka paigutada ruumi "keskpuntki". Ja kui see parim koht on akna vahetus läheduses, päikesevalguse säras, siis nii olgu. Et saaksime oma lemmikvärvides tugitooli või diivani sügavsumedaid toone kauem nautida, tasub teha korralik eeltöö ning valida pigem UV valgusele vastupidavam materjal.


Tekstiili (ja selle värvitooni) valgustugevuse number viitab materjali vastupidavusele UV-kiirguse ning otsese päikesevalguse suhtes. Kui valid kanga, mille UV-kindlus on umbes 4-8, siis oled teinud õige valiku ja võid valitud värvitooni sama kirkana pikemalt nautida.

Need tüütud tupsud ja topikesed

Pilling ehk vanumiskindluse tugevusaste viitab tekstiilikiudude vastupidavusele hõõrdumise ja vanumise suhtes. Tead ju küll neid "tupsukesi" ja "rullikesi", mis kipuvad kangale aja jooksul tekkima. Tavaliselt ei loeta seda omadust kanga defektide hulka ega peeta esmatähtsaks, kuid vahel riivab silma ikkagi ja seepärast on hea teada ka selle kohta käivaid termineid.


Vanumine ja "topilisus" võib puudutada erinevaid kangaid olenemata materjalisisaldusest ja tootmisprotsessist. Tupsukesed ei vähenda kanga kvaliteeti, vastupidavust ega praktilisust. Need on lihtsalt kergesti eemaldatavad lahtised kangakiud, mis on liikunud tekstiili pinnale. Topikeste ilmumine lõpeb tavaliselt kui üleliigsed lahtised kiud on eemaldunud. Siiski tasub valida kangas, mille vanumistugevus ehk inglisekeelne märksõna Pilling on suurem kui 4.


Jätkusuutlikud valikud

Oleme otsustavas ajajärgus, kus esmatähtsaks on saanud jätkusuutlik mõtteviis ja loodusressursside vastutustundlik kasutamine. Kõik Bolia tootevaliku kangad on valmistatud jätkusuutlikke ja ausa tootmise põhimõtteid järgides. See tähendab, et enamik kangaid on setrifitseeritud OEKO-TEX kvaliteedimärgisega: 100% vill, taaskasutus-plastpudelitest valmistatud polüester, ümbertöödeldud puuvill jne. Lisaks on kõik materjalid 100% raskemetallivabad, ei sisalda niklit, pliid ega kroomi.


Kangatootmise valikutes kasutatakse keskkonnasõbralikke ja jätkusuutlikke meetodeid.
BERGO polüesterkanga tootmisel on kasutatud ümbertöödeldud plastpudeleid.Vali loodussõbralik BERGO, OCEAN või AXUS, kuna need on valmistatud taaskasutatud materjalidest ning värvitud looduslike värvainetega. Kui valikusooviks on nahkmaterjal, siis QUATTRO puhul on järgitud ausate põhimõtetega võimalikult humaanset tootmist ning iga nahkmaterjali tootmisprotsess ja materjali valmimispaik on avalik ja jälgitav.


Madison diivanite kollektsiooni kuuluvad erineva otstarbe ja suurused diivanid ja päevavoodid.

Neid märksõnu meeles pidades ja oma kangavalikul järgides peaks otsustamine oluliselt lihtsam olema. Nüüd jääb vaid valida ruumi vajadustele ja soovidele vastav stiil, suurus ning värvitoon, et jõuda oma unistuste diivanini.


Valiku tegemisel saab kindlasti asjatundlikku abi KROMO sisustuspoest, Kopli 16, Tallinnas. Kauplusest leiad väljapaneku pehmest mööblist, kataloogid ning vastavad kanganäidised, koos vajaliku infoga kangaste omaduste kohta.


Viimased postitused
bottom of page